Maak je gasten gek met deze Coq au vin
- Ilsa van den Heuvel
- 9 dec 2020
- 2 minuten om te lezen
Dit is hét recept voor feestelijke dagen. Het lijkt een tikkie bewerkelijk, maar dat valt reuze mee. Succes!
Benodigdheden:
- 4 Biologische kippenpoten - 250 gram wortelen of - winterpeen - 1 ui - 2 teentjes knoflook - olijfolie - zout en peper - 150 gram spekblokjes - 2 eetlepels bloem - 500 ml Terschelling - cranberry honingwijn (gewone wijn kan ook maar wij raden honingwijn aan voor een lekkerder smaak) - 250 ml kippenbouillon - halve theelepel suiker - 3 takjes tijm - 2 laurierbladeren - 2 takjes peterselie - 250 gram sjalotjes - 2 eetlepels boter - 250 gram champignons
Bereidingswijze
Ontvel de kippenpoten. verdeel de poten in 8 stukken door ze op de gewrichten door te snijden.
Schil de wortelen met een dunschiller en
snijd ze in plakjes.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak
de kip rondom bruin, bak niet te veel kip
tegelijk want dan schroeit de kip niet
goed dicht.
Leg de stukken kip die klaar zijn op een
bord en bestrooi ze met peper en zout.
Bak, als alle kip klaar is, in het
achtergebleven vet de spekblokjes half
uit.
Doe de gesnipperde ui, knoflook en
wortel bij de spekjes en bak al roerend
een paar minuten verder to de ui glazig is.
Zet het vuur laag en roer de bloem er
door. Giet, al roerend langzaam de
honingwijn erbij.
Zet het vuur hoger en roer door tot de
saus glad is. Voeg de bouillon toe.
Doe de kippenpoten, de suiker, de tijm, de
laurierbladeren en de peterselie in de
pan. breng de coq au vin aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de kip met een
deksel iets schuin op de pan 40 minuten
stoven.
Intussen: pel de sjalotten en bak ze in een koekenpan in een eetlepel boter rondom bruin. Laat de sjalotten de laatste 10 minuten met de kip meestoven. Controleer meteen even of de saus niet te dik wordt en aanbrandt, voeg zo nodig wat water toe.
Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en bak de champignons er al omscheppend in circa 5 minuten goudgeel in, zet daarna het vuur uit. Haal de tijm, laurier en peterselie uit de pan met kip.
Kook de saus - indien nodig- zonder deksel op hoog vuur in tot de gewenste dikte, roer af en toe.
Schep de champignons er door en breng de coq au vin op smaak met peper en zout.
Schep de coq au vin op een schaal, strooi er peterselie op.
Serveertip: Serveer de coq au vin met brood, (gebakken) aardappelen, aardappelpuree , friet of rijst. Als bijgerecht is sperziebonen of rode kool erg lekker.
Comments